Starta och driva en kennel

Om man gillar hundar kan en kennel vara ett rent drömjobb, oavsett om man är anställd eller om man driver kenneln på egen hand. Men hur går det egentligen till

att starta upp och driva en kennel? Vad bör man tänka på när man har en kennel?

Att starta upp en kennel rent ekonomiskt

Det kostar en hel del pengar att starta upp en kennel. Man behöver köpa in saker till hundarna, skaffa hundar att avla på och dessutom ska man kanske bygga upp kenneln med inredning, nya golv med mera. Om man inte har de pengar som krävs kan man behöva låna pengar. Det kan då vara smart att besöka Lånakuten som inte ser till tidigare anmärkningar utan istället ser till affärsidén. Det är dock viktigt att komma ihåg att lånet ska betalas tillbaka.

Kenneln innebär hårt arbete

Att driva en kennel är inget latmansgöra. Det innebär faktiskt en hel del arbete. Man måste vara beredd på att ta hand om hundarna både under sena kvällar och tidiga morgnar. Dessutom kan det under valpningar vara så att man får sitta hos tiken i flera timmar. Eftersom man sällan kan leva på kenneln rent ekonomiskt är det bra att vara flera som hjälps åt med hundarna. Att ta hand om hundar en hel natt för att sedan åka iväg till sitt andra jobb kan bli extremt påfrestande.

Hygien och smittspridning

Det finns en hel del smittsamma sjukdomar som kan drabba hundar i en kennel. Hos SVA kan man läsa mer om sjukdomar som valpsjuka, kennelhosta med mera. För att undvika smittor i kenneln är det enormt viktigt att upprätthålla en bra hygienisk standard. Man bör tänka på att städa ofta, och på att tvätta händerna mellan varje hund man hanterar.

Hitta rätt valpköpare

När man driver en kennel och föder upp hundar är det också bra att man håller koll på vilka valpköparna är. Det kan vara klokt att kontakta länsstyrelsen för att se till att valpköparen inte har något djurförbud. Om så är fallet får personen inte äga några djur. Det är också bra att fortsätta hålla kontakten med valpköparna även längre fram. På så sätt kan man få veta hur det går för valpen, om den blir sjuk eller liknande.

Avla på rätt hundar

När det gäller avel på hundar finns det en hel del regler man som uppfödare bör eller måste följa. Hos jordbruksverket kan man läsa mer om vad som gäller kring

avel. Hundarna får till exempel inte lida av aveln. Som kennelägare måste man sätta sig in i hundarna och hur deras stamtavlor ser ut. Man bör också ha koll på om några ärftliga sjukdomar eller liknande finns i hundarnas bakgrund innan man avlar på dem.