Att bygga hundrastgårdar

Om man har en kennel behöver man också ofta hundrastgårdar. Dessa kan byggas på mer eller mindre fantasifulla sätt och det kan vara bra att planera lite extra för hur man vill ha sina rastgårdar.

Egen in- och utgång eller gemensam utevistelse?

När man ska bygga en hundrastgård kan det vara bra att fundera över om man vill ge varje hund en egen in- och utgång från sitt rum, eller om utevistelsen bara ska vara gemensam. Om varje hund får en egen, mindre, rastgård finns fördelen att hunden kan gå ut och in när den vill. Man måste dock vara noga med att se till att rastgårdarna verkligen är hållbara och att hundarna inte kan ta sig in till varandra. Det kan ofta vara klokt att lägga nät av något slag i botten av utegården så att hunden inte kan gräva sig ut.

Om utevistelsen bara ska vara gemensam måste personal finnas med hela tiden och det finns också en större risk att hundarna börjar slåss eller att de smittar varandra med olika sjukdomar. Denna bit kan man helt slippa med enskild utevistelse. Fördelen är dock att man ofta kan spara en hel del pengar på att bara behöva bygga en rastgård. Dock måste man också tänka på att hundarna måste ha en hel del stimulans inomhus om de inte kan gå ut som de vill. Dessutom måste man också vara extra noga med rastningarna om hunden inte har tillgång till en uteplats där den vid behov kan göra ifrån sig.

Inredning i rastgården

När man ska inreda en hundrastgård finns det en hel del att tänka på. För det första ska underlaget vara bra. Det är också bra om det finns lite skugga som hunden kan gå undan i, och en upphöjd liggplats. Man kan också dekorera rastgården med olika prydnader. Hos partykungen.se och liknande sajter finns det mycket roligt och fantasifullt att välja på. Det är dock viktigt att man ser till att välja saker som inte är skadliga om hunden skulle råka bita på dem eller välta dem. Man bör inte heller lägga allt för mycket pengar på inredning som inte går att tvätta. Efter att en hund varit i inhägnaden måste den nämligen saneras innan en annan hund ska flytta in. Ofta används högtryck och starka kemikalier för detta och prydnader i gips eller andra mjukare material kan mycket lätt gå sönder av det.

Tillbehör i rastgården

Det är alltid bra att ge hunden lite pinnar att tugga på, eller några ben om den tål det. I vissa fall kan leksaker vara bättre alternativ. Om det är varmt ute kan det vara bra att låta hunden ha en vattenskål både ute och inne. Då kan den välja var den vill dricka. Samma sak gäller också om det är fler hundar i samma rum.