Skillnaden mellan renrasiga hundar, blandraser och hybrider

Ord som blandras, byracka och hybrid används ofta som synonymer för varandra, men det är inte helt rätt. Byracka är visserligen en inofficiell term för blandras även om den kan upplevas som något förlegad, men när det gäller hybrider är det en annan historia. Renrasiga hundar har länge ansetts vara finare och bättre än andra hundar på grund av att de har stamtavlor. Beroende på vem man frågar kommer man att få olika svar på vilken typ av hund som är bäst, så vad är egentligen skillnaderna mellan alla dessa begrepp och benämningar? Det korta svaret är att renrasiga hundar har föräldrar av samma ras, blandraser har föräldrar av olika raser, medan hybrider är avsiktliga blandraser. Oavsett vilken typ av hund man pratar om är det viktigt att komma ihåg att varje djur har sin egen personlighet och sina egna behov som man måste ta hand om för att djuret ska må så bra som möjligt.

Variation i olika former

Blandraser har länge varit mindre eftertraktade än renrasiga hundar på grund av flertalet olika faktorer. Att blanda olika raser kan vara oförutsägbart eftersom man aldrig vet hur valparna kommer bli och vilket lynne de kommer få. På senare år har blandrasen blivit allt mer populär och uppskattad. För att kort förtydliga skillnaden mellan en hybrid och en blandras kan man säga att en hybrid har uppstått avsiktligt. Man har helt enkelt medvetet valt vilka raser man ska para med varandra. En hybrid är tänkt som ett steg i att utveckla en helt ny ras. Faktum är att många av de raser som är vanliga idag har uppkommit genom hybrider. Dvärgschnauzern är till exempel från början en korsning mellan raser som schnauzer, affenpinscher och pudel. Idag är det en av världens mest populära raser och det vittnar om att hybrider kan vara tacksamma om man vill ta fram en hundras med specifika egenskaper. Även hybrid mellan hund och varg finns i Sverige trots att experter inte anser det vara en bra idé på grund av att vargens vilda och aggressiva lynne finns kvar och kan orsaka problem. Att ha en sådan hybrid som husdjur är därför kanske inte det smartaste valet.

Bestämda syften och utseenden

Det finns över 300 erkända hundraser i världen och ett stort antal som inte erkänts officiellt. Det finns hundar som är avlade för allt från jakt och arbete till sällskap och skönhet. Varje enskild ras har en standard som specificerar vilken höjd, kroppsform, tillåtna färger och vinkel på öronen en hund ska ha för att få ställas ut. Hos renrasiga hundar finns det en stamtavla som ger information om hundens föräldrar och far- och morföräldrar. Idag finns det så många olika raser att alla kan hitta en som passar en själv som person. När man ska välja hund kan man utgå ifrån om man vill ha ett djur som har speciella egenskaper. Är man rädd om sina möbler är det bra att välja en ras som inte fäller hår. Har du ändå råkat ut för hundhår på inredningen är det inte kört: här kan du plocka hem en Jotex rabattkod om du är sugen på att förnya inredningen hemma, oavsett om du har en hund eller inte.