Att para utomlands

Kennelverksamhet innebär avel och utveckling med genomtänkta kombinationer av avelsdjur som ska föra rasen framåt mot en hälsosam framtid. Det är mycket att tänka på när du håller på med avel, och ibland kan den befintliga avelsbasen i landet vara för liten. Det kan behövas nytt blod utifrån. Då kan det vara bra att söka sig utomlands efter en hane till din tik, men det är en hel del att tänka på, inte bara med själva kombinationen, utan även med resor, papper, avtal och registrering.

Förberedelser

Innan du packar väskan måste du ha en plan för din avel och en god kontakt med en utländsk uppfödare. Du borde ha en klar tanke om vad du förväntar dig av den tilltänka kombinationen och av hanens och tikens svagheter och styrkor. Du ska kunna motivera varför du vill ha just den parningen. Nästa steg är att se till att din hund är rätt vaccinerad, annars kan det bli svårt att föra tillbaka den parade tiken till Sverige igen. Hos Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA kan du läsa mer om vilka sjukdomar som är vanliga i andra länder.

Kostnad

En tik som ska paras måste paras på exakt rätt dagar i löpet, och detta är inget du kan boka flera månader i förväg. Det kan alltså bli en plötslig avresa och därför är det bra om du har en rejäl sparad slant. Hanhundsägaren vill ha betalt för parningen och det kostar dessutom att resa, både för dig och hunden. Ibland kan det kännas motiverat att ta ett företagslån hos Qred.com för att kunna finansiera den plötsliga avresan, för de flesta kennlar drivs som företag. Med ett företagslån behöver du inte hoppa över det gyllene tillfället när tiken löper.

Återresan

Att åka utomlands för att para en tik räknas som att åka på semester med hunden, så därför behöver du följa de regler som finns för semesterresor med hund. Detta hittar du mer information om hos Jordbruksverket, och det är viktigt att dusätter dig in i vilka regler som gäller ifrån det berörda landet. När du kommer tillbaka till Svenska gränsen ska du dessutom tala om för Tullverket att du har hund med dig. Det går att anmäla det via internet.

Registrering av valpar

För att du sedan ska få registrera de födda valparna hos Svenska Kennelklubben så krävs det att vissa kvalifikationer är uppfyllda. I SKKs registreringsregler kan du läsa mer om de åtaganden du förbinder dig till som en av de SKK-anslutna uppfödarna. Det handlar om sunda hundar med en bra exteriör, att föräldradjuren har rätt ålder och är rätt registrerade samt inte uppvisar avvikande fel eller att valpkullen har för hög inavelsgrad. Valparna måste även ID-märkas innan du säljer dem och för att de ska kunna registreras måste hanhundsägaren skriva på ett parningsbevis som talar om var och när parningen skedde samt försäkrar att det är just den hanen som användes.

För en lyckad parning och valpkull, var förberedd och påläst. Lycka till!