Att äga en hundkennel – bara för entusiasterna?

En hundkennel är en inrättning där hundar föds upp enligt speciella regler. Dessa regler har tagits fram under många hundra år och sedan finslipats och skrivits ned. Hela idén med en kennel är som de flesta vet att bevara vissa definierade hundraser, och kanske till och med förbättra raserna. Vad menas då med att förbättra en ras? Jo, helt enkelt att ytterligare förstärka de speciella egenskaper som hos en viss hundras ses som fördelaktiga. Det kan röra sig om mental stabilitet, spårningsförmåga, vänlighet, med mera. Låter det här lätt? Nej, och det är det inte heller. Låt oss titta lite närmare på fenomenet hundkennlar.

Många regler

I dagens Sverige är det inte bara att köra igång en kennel och hoppas på det bästa. De absolut flesta hundkennlar i vårt land är medlemmar av organisationen Svenska Kennelklubben, och för att bli medlem där krävs att en mängd Border collie Australian shepherd dog on brown leather couch under blanket looking sad lonely bored hopeful sick curious relaxed comfortablebestämmelser efterlevs. Det kan röra sig om att avelsarbetet för att bevara och förbättra olika hundraser måste följas till punkt och pricka. Vidare ska hundarna garanteras en väl balanserad kost och de ska också beredas ordentliga ytor att röra sig på. Om hundarna blir sjuka finns föreskrifter för hur detta ska hanteras. Sen gäller naturligtvis olika bestämmelser när en hundvalp ska säljas till en presumtiv kund. Till exempel måste valpen ha fått tillbringa minst åtta veckor hos sin mamma innan kunden kan hämta den och ge den ett nytt hem.

Du som vill ha en valp
Om du som seriös hundvalpsspekulant bestämmer dig för att köpa en hund är det naturligtvis viktigt att du hör efter med din kennel om hur du ska sköta valpen om du nu inte redan vet det. En hundvalp är givetvis ingen leksak utan en levande varelse med behov och krav.

Vid det här laget tror vi att du som spekulant nu förstår varför en valp från en kennel är relativt dyr. Dessutom vill vi återknyta till frågeställningen om man måste vara en hundentusiast för att driva en kennel. Svaret är med största säkerhet ja, och anledningen till detta finns naturligtvis att finna i texten ovan.