Hitta rätt kennelnamn

Det är inte bara dina framtida hundar i valpkullarna som ska döpas och få egna namn – även kennelnamnet är viktigt vid registrering. Då detta namn ska fungera

som ett slags företagsnamn, så gäller det att sätta sig ned och fundera ut vad kenneln ska heta. Sedan ska namnet också godkännas. Tänk också på att ta ett unikt namn men ett namn du är nöjd med. Att byta namn på din kennel kostar nämligen en slant och du kan bara byta namn en gång, sedan tar det stopp. Det kostar därmed ytterligare 1500 kr. Kostnaderna för ett namn är dock inte så höga att du nästan behöver ett banklån för att bekosta det, men det är inte heller gratis.

Kennelnamnet ska stå framför hundens eget namn i det registreringsbevis som utfärdas.

Så ansöker du om ett kennelnamn

Om du är medlem i Svenska Kennelklubben, har du möjlighet att ansöka på en särskild blankett. Denna kallas för “Kennelnamn 1” och ansökan ska sedan skickas in till det internationella FCI som är Europas kennelklubb där samtliga nationella klubbar finns med. Innan namnet är registrerat får du en faktura på ca 2750 kr som ska betalas för att ditt namn ska godkännas. Denna avgift är inte återbetalningsbar, även om du skulle ångra ditt val som kennelägare.

Namnet måste passera genom Svenska Kennelklubbens allmänna register först, för att se att ditt kennelnamn inte är för likt något annat så att man kan ta miste på det. Om så skulle vara fallet, så får du en kompletteringsansökan för att snabbt ändra namn – detta utan extra kostnad. Om du måste byta så kan du inte bara ändra en bokstav som liknar den andra i tal eller skrift, såsom S eller Z. Namnet måste helt enkelt vara mer annorlunda än så. Ett tvåordigt kennelnamn är det bästa tipset.

Aktivering av namn

När ditt namn är godkänt och klart, så kommer det att publiceras på SKK:s egen lista samt aktiveras. Detta innebär också att andra medlemmar i klubben har rätt till att protestera under en viss tid, om de skulle opponera sig mot ditt namn. Denna s.k. protesttid pågår i ungefär en månad, och skulle någon ilskna till och be dig att byta namn, så tillkommer ingen extra kostnad. Det är alltså bara om du själv vill byta som du behöver betala för det.

Delägarskap

Den enda gången man har rätt till ett delat kennelnamn är om kenneln innebär ett delägarskap. Dock bör även denna typ av kennel ha en slutlig ägare som ansvarar för huvuduppgifterna och som allt står skrivet på i första hand.