Att träna med sin hund

Agility är en sport som växer, roligt och krävande då man behöver lägga ner mycket tid och träning. Hunden ska klara av hinderbana på tid och ta hindren i en viss ordning så ligger många timmars träning bakom. Men visst tycker både hundar och hundägare att det är roligt. Alla raser får vara med och tävla och enda kravet är att de fyllt 18 månader och att man är medlem i någon av Svenska Kennelklubbens organisation. På tävlingarna delas de upp i olika klasser med samma storlek i varje klass. Tävlingarna genomsyras av fart, fläkt och ett glatt humör.

Att träna och tävla i agility kräver mycket av både hund och ägare/tränare. Man bör inte börja träna hunden innan ett års ålder då den behöver förstå vad det hela går ut på och ha lärt sig lyssna på kommandon. Då det är fysiskt krävande för hunden ska man inte börja för tidigt då den kan skada sig om den anstränger sig för mycket innan den växt färdigt. Träningen ska vara både rolig för att hunden ska tycka om det den gör, så mycket pepp och beröm krävs. Den bästa bilen för att ta er till och från tävlingarna hittar ni på hyundai.se. Lydnadsträning är viktig då hunden måste vara ett team med sin ägare och lyssna på kommandon och kunna tolka alla tecken från sin tränare, så ett perfekt samspel krävs ute på banan.

Att tävla i agility är krävande men roligt, hundarna får träna sig i att springa genom tunnlar, klättra, hoppa, snirkla sig genom pinnar och mycket mer. Full fart från början till slut då allt ska göras på tid och i rätt ordning utan avbrott. Många timmars träning ligger bakom ett vinnande team men när allt fungerar som det ska på banan finns det nog inget roligare. Man lär känna andra som tävlar och delar samma intresse vilket skapar en bra gemenskap och lite konkurrens är ju inte helt fel. Det gör att man jobbar lite mer.

Att träna och tävla med sin hund ska vara roligt blandat med en lagom dos allvar. Agility är en mycket populär sport som bara får fler deltagare med tiden. Man behöver inte tävla om man inte vill och kan använda agilitybanan som ren träning för hunden om den tycker att det är roligt. Det är ett härligt sätt att aktivera sin hund på och bra som konditionsträning.