Sjukdomar och olycksfall

Att ha en kennel är givetvis en underbar sysselsättning samtidigt som det kräver stort ansvar och en dos tålamod. Det kräver också att man tar hand om alla individer i kullen och undviker sjukdomar som lätt kan sprida sig om man inte är uppmärksam.

Det gäller naturligtvis att göra rent och låta alla hundar ha tillräckligt med utrymme för att inte låta bacillerna frodas mer än nödvändigt och har man en sjuk hund så måste denna hållas isolerad en tid från sina syskon eller föräldrar. Städa och hålla rent kan man göra på egen hand men man kan även anlita en städfirma beroende på var man befinner sig i landet. Detta gäller även när man ska flytta kenneln eller sin egen familj om man behöver mer plats. Bor man i Gävleborg kan man t.ex anlita en firma som håller på med flyttstädning i Sandviken. Här kan du läsa lite mer om vad som kan inträffa om du har en kennel.

Kennelhosta

En vanligt förekommande sjukdom hos hundar som lever tillsammans är kennelhosta. Det är ett samlingsnamn för olika smittämnen som ger stark upphov till hosta som kan likna människans kikhosta. Har en individ i gruppen fått det så är det högst troligt att hela kenneln drabbas och då blir det till att man rensar upp, så att säga. Sjukdomen måste bort och det är fort! Symptomen syns snabbt genom att hunden hostar tills slem eller spyor kommer upp och detta är självfallet mycket obehagligt för både hunden och ägaren, speciellt om hela kenneln är sjuk. Här måste hunden vila och vara för sig själv och sjukdomen brukar gå över efter en vecka men det kan också ta en månad. I värsta fall måste veterinär tillkallas.

Gardera dig med kontakter om olyckan eller sjukdomen är framme

Se alltid till att ha din mobil till hands om dina djur skulle drabbas av någon form av sjukdom då du lätt skulle kunna vara tvungen att ringa på hjälp. Mobilen bör alltid innehålla numret till veterinären och/eller djurambulansen. Se också till att ha koll på var närmaste djursjukhus ligger. Det finns ett flertal i landet som dessutom har mycket gott rykte. UDS, Valla djursjukhus och Strömsholm är några att nämna.

Olycksfall i kenneln

När hundarna far runt och valparna är mer vilda än tama så kan det vara bra att säkra huset eller gården där de befinner sig så att en olycka inte sker. Det är vanligt att valpar ramlar och slår sig på grund av deras föga utvecklade koordinationsförmåga och ibland kan det även hända att någon av de vuxna djuren sätter sig på dem eller råkar utsätta dem för annan stress. Låt därför valparna och tiken ha en egen plats i hundgården och var även noga med att läxa upp barnen hur man handskas med små valpar.