Att leva på att föda upp och sälja hundar

Att ha en egen kennel och leva på hunduppfödning är en dröm för många hundälskare. Men det är inte det lättaste att göra, och du behöver ha koll på många olika delar för att bli framgångsrik. Att driva en kennel handlar nämligen inte bara om själva hunduppfödningen, utan du är även en företagare som behöver ha koll på juridik, ekonomi, bokföring, marknadsföring och olika bolagsformer. En sund verksamhet kräver inte bara välavlade hundar, utan även en ordnad ekonomi och en affärsplan för hur du ska få ihop din tillvaro och kunna tjäna pengar i det långa loppet.

Olika bolagsformer
Om man ska starta en kennel för professionell uppfödning finns det i grunden två bolagsformer som är värda att använda: enskild firma eller aktiebolag. I den enskilda firman är din och bolagets ekonomi sammanflätade, du är ensam ägare men kan ha anställda. I ett aktiebolag (som kräver en viss ekonomisk insats) är din och bolagets ekonomi skilda åt och ni kan vara både flera ägare och ha anställda. Utöver dessa två finns också handels- eller kommanditbolag för flera ägare som av någon anledning inte kan eller vill starta ett aktiebolag, eller en ekonomisk förening. Se till att noga läsa på om de olika bolagsformerna (https://www.verksamt.se/starta/valj-foretagsform) innan du eller ni startar.

Group of dogs playing in the park

Svenska Kennelklubben
För dig som seriös uppfödare är ett medlemskap i Svenska Kennelklubben ett måste. Det är dels en kvalitetsgaranti, dels en bra marknadsföringskanal och en god källa till kunskap om hundar och uppfödning. Hos kennelklubben hittar du även alla regler som gäller för hunduppfödning, samt även viss tillgång till juridisk rådgivning och standardkontrakt vid hundförsäljning.

Börja i liten skala
Om du vill börja med egen hunduppfödning är en god idé att börja i liten skala och testa dig fram innan du säger upp dig från ditt dagjobb. Skaffa bra hundar att avla på, bygg ett uterum i trädgården där hundarna kan få vara och börja testa dig fram. Det behöver inte vara svårare än så. Resten kan du, om din försörjning är tryggad på annat håll, lära dig längs vägen.