Att inreda en kennel

Bara att vara ägare till en enda hund innebär att man måste anpassa hur man bor något för att försäkra sig om att hunden är säker i hemmet och inte kan skada sig (eller skada något i hemmet). Att driva en kennel, och ständigt ha ett flertal hundar i hemmet (liksom periodvis ett antal valpar) betyder därför att man måste lägga desto mer tid och eftertanke på att inreda sitt hem utefter hundarnas behov.

Det första man måste tänka på är att identifiera alla platser i huset där det finns risk att en oförsiktig valp kan ramla och slå sig. Trappor och höga altankanter är exempel på platser i hemmet som måste stängas av för valpar, till exempel genom att sätta upp ett litet staket eller en grind. För trappor kan man enkelt använda samma typ av grindar som man använder för småbarn.

Det gäller som bekant att generellt hålla koll på valparna mer eller mindre hela tiden, och för att göra det måste man hålla dem inom ett begränsat utrymme. Det är därför bra att skapa en inhägnad av något slag, med plats för både valparna och mamman. Det är dels praktiskt för en själv som kennelägare, eftersom man vet var man har valparna, och dels en trygghet för valparna, som ju tillbringar sina första veckor i livet på kenneln, när allt är nytt och obekant. Under den första tiden är hundvalparna till och med blinda, varför det är en fördel att de inte kan röra sig särskilt mycket runt om i huset.dog-1257363_960_720

Förr eller senare måste man dock släppa ut valparna ur inhägnaden och låta dem utforska världen lite, och då är det viktigt att man har tänkt på hur man har möblerat sitt hem. Mer specifikt ska man tänka på att som kennelägare inte investera i dyra designsoffor eller andra möbler som man är rädd om. Detta eftersom valpar tenderar att bita på skor, möbler, mattor och annat de kommer åt när deras tänder börjar växa ut. Även fullvuxna hundar bidrar till slitaget bara genom att exempelvis ligga i soffan. Sanningen är dock att man inte kan driva en kennel om man är rädd för att ens möbler och hem ska slitas – det måste man helt enkelt räkna med om man bor tillsammans med flera fullvuxna hundar och valpar. Därmed inte sagt att man bara ska låta sitt hem förfalla – med jämna mellanrum kan det vara bra att ge väggar och golv lite TLC genom att till exempel slipa golvet och måla om väggarna. Du hittar en målare i Stockholm som kan hjälpa dig med det sistnämnda på Vimalar.se.